Indien iemand een mening uit op het internet die aanzet tot haat, discriminatie of geweld, kan dit drukpersmisdrijf vervolgd worden door de correctionele rechtbank als deze uitingen worden ingegeven door racisme of negationisme. Indien het gaat om discriminatie op basis van religieuze overtuigingen – zoals ‘islamofobie’ – is het aan assisen om de zaak te behandelen. Hierdoor vindt vervolging van deze feiten in werkelijkheid zelden plaats.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kondigde tijdens de voorstelling van zijn beleidsverklaring aan dat hij de grondwet wil wijzigen om hier een mouw aan te passen. “Islamofobie en homofobie kunnen niet worden bestraft omdat dit in principe drukpersmisdrijven zijn”, zei de vicepremier. “Dat moet door assisen worden behandeld en die doen niets. Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat islamofobie in de toekomst als correctioneel misdrijf wordt bestraft.”

Dedecker: “Term ‘islamofobie’ maakt daders van slachtoffers”

Tijdens de daaropvolgende plenaire vergadering maakte onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker brandhout van het voorstel van Van Quickenborne, dat hij “onbegrijpelijk” noemde. “Een fobie is een irrationale angst, net als arachnofobie angst is voor spinnen en claustrofobie angst voor kleine ruimtes is”, zei de rechts-liberaal. “Islamofobie is geen vorm van racisme. Moslims zijn geen ras, maar aanhangers van een geloof.”

“Zult u mensen vervolgen omdat ze angst hebben voor een godsdienst die de goddelijke wetten boven de wereldlijke wetten stelt”, vroeg Dedecker. “Zelfs 60 procent van de gematigde moslims is aanhanger van de sharia. Het gaat dus niet alleen om extremisten. Zult u mensen vervolgen omdat ze angst hebben voor een godsdienst die oproept om ongelovigen te doden en homo’s van het dak te gooien? Niet alleen de extremisten, maar zelfs een derde van de gematigde moslims vindt dat mensen die uit de islam stappen de doodstraf zouden moeten krijgen. Zult u mensen vervolgen omdat ze angst hebben voor een godsdienst die de elementaire vrouwenrechten niet erkent en vrouwen zelfs opsluit in een gevangenis van textiel? Door terechte zorgen en angsten met betrekking tot de islam te bestempelen als een irrationele vorm van haat wordt het begrip islamofobie misbruikt om van de slachtoffers daders te maken.”

Charb

In zijn antwoord benadrukte Van Quickenborne dat het hem niet ging  “over het beledigen van de islam, niet over kwetsen, provoceren of lachen”, maar om het “bewust en in het openbaar aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen mensen vanwege hun geloof”. De Open Vld’er herhaalde zijn oproep om de Grondwet te wijzigen, zodat “alle haatzaiers bestraft kunnen worden”, “of de haatzaaier nu een islamextremist is, zoals Fouad Belkacem, dan wel een rechts-extremist, zoals de man uit Denemarken die we vandaag gezien hebben, dan wel een links-extremist, of het iemand is die oproept tot haat en geweld tegen homo’s, tegen moslims of tegen Joden”.

Dedecker besloot met een citaat van Stéphane “Charb” Charbonnier, de “Charlie Hebdo”-cartoonist die in 2015 werd afgeknald door de gebroeders Kouachi: “Als je meent dat de islam het beste verdedigd kan worden door het begrip ‘islamofobie’, ben je verkeerd. Als je meent dat moslims het beste verdedigd worden door de islam te verdedigen, als je meent dat er in de koran staat dat het verboden is de profeet Mohammed te tekenen, als je meent dat de islam wordt beledigd als er een spotprent wordt gemaakt van een jihadist, als je meent dat fascisten vooral de islam aanvallen wanneer zij een Arabier als doelwit kiezen, als je meent dat elke gemeenschap zijn eigen antiracistische organisatie zou moeten hebben, wel dan ben je een huichelaar.”