Dossier Noord-Korea

Noord-Korea is een gevaarlijk dossier dat bovenaan de stapel ligt die Joe Biden in zijn nieuw kantoor zal aantreffen. Ook Trump deed dat, maar besloot te breken met de traditionele benadering van het land. Hij koos voor het direct gesprek om de situatie te ontmijnen. De keerzijde van deze détente is een toename van de Noord-Koreaanse militaire slagkracht.

Met het mandaat erft men ook de problemen. Tijdens het anderhalf uur durende overgangsgesprek dat Donald Trump destijds met Barack Obama had, werd de aandacht op de explosieve situatie gevestigd. Obama lichtte toe waar Pyongyang stond op het vlak van zowel kernwapens als raketcapaciteit. Volgens sommige bronnen zei hij ook “dat we op een oorlog afstevenen”. Volgens andere versies was de formulering minder scherp, maar Trump zelf verklaarde achteraf dat Pyongyang “van plan was een oorlog te beginnen”.

Superraket

Vorige maand pakte het ‘arbeidersparadijs’ uit met een zogenaamde superraket, die volgens experts in staat is om zowat elke stad in de VS te raken. Ze bezit ook een mobiel lanceerplatform, wat detectie én uitschakeling bemoeilijkt. Dit uitgebreide arsenaal, zowel de aantallen als de capaciteit, baart het Pentagon zorgen. De Amerikanen beschikken over een defensief schild van tientallen interceptoren die geacht worden de inkomende raketten uit de lucht te halen. Gevreesd wordt echter dat bij een massale aanval de 44 sites ontoereikend zouden zijn om het gevaar af te wenden.

Nucleaire capaciteit legitimeren

Aan het begin van zijn mandaat had Donald Trump het nog smalend over “little rocket man” wanneer hij het over Kim had. Hij dreigde ook met een ongeziene “fire and fury”. Zoals we inmiddels weten veranderde hij nadien het geweer van schouder en knoopte hij gesprekken aan. Het resultaat van deze politiek is dat Noord-Korea sinds 2018 geen nieuwe rakettesten meer uitvoerde en ook een nucleair moratorium afkondigde. Een détente die hen niet verhinderde de nodige voorraden uit te bouwen. Het land gaat gebukt onder zware internationale sancties, maar via internationale contacten (China, Iran,…) slaagde het erin die deels te omzeilen.

Terugkeer van de traditie

Trump kan zich op de borst slaan dat onder zijn leiding een oorlog vermeden werd, maar volgens opvolger Joe Biden heeft hij door zijn demarche “een nucleair Noord-Korea gelegitimeerd”. Ongeacht of een Republikein of Democraat in het Witte Huis resideerde, vertrok het Amerikaanse Noord-Korea-beleid de voorbije twintig jaar van de premisse dat verhinderd moest worden dat het land een nucleaire capaciteit verwierf. Een succes werd dit niet, wat ook Trump inzag. Deze traditionele lijn droeg op zich het risico op escalatie in zich, wat hem tot de keuze voor het alternatief bracht: het aanvaarden van een nucleair Noord-Korea. En toen werd Joe Biden de nieuwe president.