De politiek leider van GroenLinks Jesse Klaver ligt onder vuur over een kandidatuur voor de verkiezingen van maart.

Vorige week deelde GroenLinks zijn kandidatenlijst mee voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op de negende en zekere plaats stond klimaatactiviste Kauthar Bouchallikht. GroenLinks vergat te melden dat Bouchallikht ‘Head of Member Organisation Relations’ is van ‘Forum of European Muslim Youth and Student Organisations (FEMYSO)’. Elders rinkelden de bellen. Dat clubje is de jeugdorganisatie van het Europese filiaal van de Moslimbroeders die in verschillende landen een stempel als terreurgenootschap hebben. Haar Palestijnse afdeling Hamas staat op de terreurlijst van de EU. Natuurlijk beweren de Broeders dat ze vreedzaam zijn, maar ze eisen wel de invoering van de racistische en seksistische sharia. Het dametje ontkende dat haar club banden had met de Broeders terwijl die zelf het tegenovergestelde beweerden. Wat later bleek dat ze de dochter van de oprichter van het eerste Nederlands filiaal van de Broeders was, maar toch “had ze niets met hun gedachtegoed”.

Boven alle verdenking

Van alle kanten werd op haar geschoten en zelfs het zo politiek correcte NRC deed een duit in het zakje. Klaver en zijn partijgenoten bleven schaamteloos liegen dat die FEMYSO een lief clubje was. Uiteraard kwam de extreemlinkse atavistische reactie op de proppen dat dit weer iets van extreemrechts was, want een kandidaat die moslim en vrouw is, staat boven alle verdenking. De pers werd afgescheept met de dooddoener: “Zou u dat ook over een blanke man vragen?” De reacties van GroenLinks zijn te begrijpen. Moslims komen uit vaak corrupte landen waar clansolidariteit en cliëntelisme de hoogste waarden zijn. De moslimpartij Denk geraakt niet verder dan 3 zetels omdat moslims massaal voor GroenLinks vallen. Die partij zit in provincie- en gemeentebesturen (o.a. Amsterdam) en kan haar moslimkiezers veel beter verwennen. Inmiddels hebben 55 hysterische milieuclubs (o.a. het gewelddadige Extinction Rebellion) ook al razend gereageerd, want “Kauthar” wordt aangepakt omdat ze zo’n integere klimaatactiviste is.