De winnaar van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten moet nog even wachten op zijn overwinningsspeech. Maar de absolute verliezers zijn wel al bekend en dat zijn… de opiniepeilers.

Bij het ter perse gaan van dit nummer was er nog geen zekerheid over wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Het is echter wel duidelijk dat Trump heel wat beter presteert dan door de opiniepeilingen werd verwacht. Het verschil tussen de peilingen, die tot de laatste week een voorsprong van 10 procent voor Biden voorspelden, en de verkiezingsresultaten is zelfs nog groter dan in 2016.

Wachten op de volledige resultaten

De eerste tellingen geven de indruk dat Trump weer overwint in alle staten die hij in 2016 binnenhaalde. Arizona is een uitzondering, maar die volstaat niet voor een overwinning van Biden.

Bij de “swing states”, die een doorslaggevende rol spelen, is het alvast duidelijk dat Trump Florida en Ohio zal binnenhalen. Dat betekent nog niet dat hij al zeker gewonnen heeft. Er is een achterstand bij het tellen van de vroeger uitgebrachte stemmen en de poststemmen, waarvan verwacht wordt dat die in het voordeel van Biden zullen spelen.

Hoge opkomst

Strijdstaat Pennsylvania zal misschien pas op vrijdag de of­ ciële resultaten bekendmaken, maar ook daar ligt Trump aan de leiding. Biden kan het zich veroorloven om die staat te verliezen, maar dan moet hij wel Wisconsin en Michigan binnenhalen. Ook Georgia is nog onzeker voor Trump. Beide partijen hebben alvast een batterij aan advocaten klaar staan om de resultaten te betwisten.

Van Jones, commentator op CNN en voormalig adviseur van Obama, gaf nu al toe dat hij ontgoocheld is over de resultaten. “Er is de morele overwinning en de verkiezingsoverwinning. De verkiezingsoverwinning is nog binnen bereik voor de Democratische Partij, maar een morele overwinning komt er niet.”

Als de tellingen aanslepen, kan het nog even duren voor de overwinnaar bekend is, maar de opiniepeilers zijn al zeker de verliezers. Ook zeker is de hoge opkomst van de kiezers, waarschijnlijk een record in de laatste 100 jaar. Dit wordt hoe dan ook een overwinning voor de Democratie.

Volgende week brengen we onze analyse en commentaar bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.