De Vlaamse overheid maakt extra middelen vrij voor de strijd tegen covid-19. Niet in Vlaanderen, maar in Mozambique. Het gaat meer bepaald om een subsidie voor de vzw APOPO. Ook werd een bijkomende subsidie voor beschermingsmateriaal voor het Mozambikaanse gezondheidsinstituut (INS) goedgekeurd.

Van januari tot eind oktober van dit jaar werden er in Mozambique in totaal 89 covid-overlijdens geteld op een bevolking van 31,5 miljoen mensen. De Vlaamse subsidie bedraagt 599.970 euro en loopt over 15 maanden (vanaf oktober 2020).

De VZW APOPO is sinds 2009 partner van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking in Mozambique. De organisatie doet sinds 2013 aan TBC-detectie in Maputo en beschikt over een uitgebouwd netwerk van lokale partners, een goede infrastructuur en ervaren personeel. APOPO staat voor ‘Anti-Persoonsmijnen Ontmijnende Product Ontwikkeling’.

Een belangrijk probleem bij de bestrijding van covid-19 is de bijzonder beperkte testcapaciteit in de Afrikaanse regio. Er is ook dringend meer laboratoriumcapaciteit nodig. De problemen situeren zich zowel op logistiek als op personeel vlak.

Met dit project wil APOPO enerzijds de testcapaciteit in Zuid-Mozambique (Maputo, Matola, Marracuene) voor diagnosestelling van covid-19 opschalen en anderzijds onderzoeken of de testen sneller en efficiënter kunnen verlopen.

Institutio Nacional de Saude Mozambique

Ook voor het Institutio Nacional de Saude Mozambique (INS) voorziet de Vlaamse regering een extra subsidie van 87.000 euro. INS en het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen (ITG) hebben samen het AfriCoVER – project opgestart met Europese fondsen. Het project heeft tot doel de overdraagbaarheid en epidemische verspreiding van covid-19 in Mozambique en Sub Sahara Afrika beter te begrijpen zodat medische en preventieve middelen en strategieën doelgerichter en efficiënter ingezet kunnen worden.