Het land dat als eerste werd getroffen door het coronavirus is ook het land dat er het minst onder geleden heeft. Meer zelfs, China is erin geslaagd om te profiteren van de situatie om zijn positie in de wereld te versterken. Hong Kong werd vrijwel geruisloos ingelijfd en China’s economie boekte een flinke winst ten koste van de rest van de wereld.

Een van de voordelen van een autoritaire staat is dat hij kordate maatregelen kan nemen zonder rekening te houden met de vrijheid en de mening van zijn burgers. China’s draconische aanpak zorgde voor een snelle heropstart van de economie, terwijl de democratische landen maar geen werkbaar compromis vonden tussen de eisen van een vrije samenleving en de neiging naar een door virologen geleide politiestaat.

China spoedig de grootste

China betaalt geen prijs voor zijn verantwoordelijkheid in de crisis. Erger, het land profiteert van de situatie. Terwijl de rest van de wereldeconomie zwaar verlies lijdt, zal, volgens Morgan Stanley, het Chinese bbp dit jaar stijgen met 2,3 procent.  Het bbp van de VS zal dit jaar met 3,5 procent dalen, dat van Europa, geleid door een logge en onmachtige EU, zelfs met 7,2 procent.

De Chinese exportcijfers stegen dit jaar met 10 procent, onder andere door de uitvoer van mondmaskers, medisch materiaal, medicijnen en laptops die worden gebruikt voor thuisonderwijs. Eerst lever je het probleem, daarna laat je je betalen voor de oplossing.

De Chinese economie zou volgens experten normaal gezien in 2033 de grootste van de wereld worden. Dankzij Covid-19 zal dat al in 2028 het geval zijn.

Geen Björn Soenens in China

China draagt een enorme verantwoordelijkheid bij het ontstaan en de verspreiding van covid-19. Het regime blijft ook vandaag liegen en verzwijgen. Het is merkwaardig hoe weinig het daar op aangesproken wordt.

Ook de pers lijkt nauwelijks geïnteresseerd in de hoofdrol die het Chinese regime in deze tragedie heeft gespeeld. Een slecht geformuleerde of slecht begrepen opmerking van Trump over Covid-19 was telkens nieuws, maar er is geen Björn Soenens om ons dagelijks op de hoogte te houden van wat men in China, waar het allemaal begon, aan het uitspoken is.

Zo wordt het land nauwelijks ter verantwoording geroepen voor het wekenlange, bewuste verzwijgen van wat er op de wereld afkwam. Australië probeerde het even door een onderzoek te eisen naar de rol van het Chinese beleid in de virusverspreiding. Het land werd onmiddellijk door China bedreigd met economische sancties. Ook Trump wees met de vinger naar China, maar dat werd door de westerse pers afgedaan als een poging om de aandacht af te leiden van zijn eigen beleidsfouten.

De Wereldgezondheidsorganisatie gaat in januari een onderzoek in China beginnen naar de uitbraak van de ziekte, maar laat zich door de Communistische Partij zoveel beperkingen opleggen dat geen enkele betekenisvolle conclusie moet verwacht worden.