“Nergens in de wereld is de kans om te sterven aan Covid-19 groter dan in België. De Belgische overheid, bevoegd voor volksgezondheid, heeft haar burgers in de steek gelaten en is verantwoordelijk voor duizenden vermijdbare doden.” Zo schreef ex-politicus Lode Vereeck begin vorige week op Twitter.

De tweet was niet naar de zin van De Standaard, die prompt een zogezegde ‘factcheck’ uitvoerde. En wat bleek uit die factcheck? Dat de kwaliteitskrant na veel wikken en wegen niet één, maar wel drie landen in de wereld wist te vinden waar het erger gesteld is dan in België. En dus concludeert de krant dat de tweet van Lode Vereeck niet klopt.

Het is inderdaad zo dat de tweet van Lode Vereeck naar de letter niet klopt. Maar als je na lang zoeken tussen de meer dan 180 landen die de wereld telt, er slechts drie kan opsnorren waar de statistieken er nog slechter uitzien, dan snapt iedereen dat de tweet van Lode Vereeck naar de geest wel degelijk klopt. We worden door dezelfde krant al maanden om de oren geslagen over de criminele verantwoordelijkheid van Donald Trump in de VS en Jair Bolsonaro in Brazilië, maar zelfs die landen blijken het dus beter te doen dan België.

Wie het zo speelt, heeft volgens ons niet de intentie om zijn lezers te informeren of nepnieuws te corrigeren, maar is erop uit iemand te tackelen. Je zou bijna gaan denken dat de krant nog een rekening te vereffenen had met Lode Vereeck. Zou het soms de steun van het Vlaams Belang voor zijn kandidatuur als bestuurder bij de Universiteit Hasselt geweest zijn? Blijkbaar vond de krant een eenvoudige schrapping van zijn lidmaatschap bij Open Vld een te lichte straf en moest er nog eens nagetrapt worden.