“Het moeilijkste om uit te leggen is het vreselijk evidente dat iedereen besloten heeft niet te zien”, schreef Hannah Arendt. De alarmsignalen over de angstwekkende macht van de grote technologiebedrijven gaan voortdurend af en worden steeds luider, maar worden door de samenleving nog steeds grotendeels genegeerd.

Het is nochtans niet gemakkelijk om naast de acties van de vijf internetgiganten – Google, Facebook, Twitter, Amazon en Apple – van de jongste weken te kijken. Trump, president van Amerika en in theorie de machtigste man ter wereld, werd samen met duizenden van zijn aanhangers van Twitter en Facebook verbannen. “Als je een koning het zwijgen kan opleggen, ben je de koning”, reageerde iemand gevat op Twitter.

Jeff Bezos

Even brutaal was het uitschakelen van “Parler”, een opkomende concurrent van Twitter. Met de smoes dat enkele gebruikers daar zouden opgeroepen hebben tot de bezetting van het Amerikaanse Capitool, werd Parler verbannen door Google, Apple en Amazon, waardoor het platform in de praktijk werd doodgemaakt. We kennen Amazon vooral als een online-winkel, maar de helft van de omzet van het bedrijf komt van zijn internetdiensten die eigenlijk de drijvende kracht achter het internet zelf zijn. Als Jeff Bezos, CEO van Amazon, zegt dat je dichtgaat, dan ga je dicht.

De enorme macht van deze bedrijven zorgt voor drie grote problemen. Er stelt zich een economisch probleem omdat elk van de vijf een quasi-monopolie bekleedt op zijn eigen terrein. Ook hun vindingrijkheid om belastingen te ontduiken is problematisch, zoals begin deze maand nog bleek bij het uitlekken van de doorsluisoperatie van Google naar Bermuda.

Bedenkelijke methodes

Er is ook het maatschappelijk probleem dat hun diensten een steeds grotere plaats in ons leven innemen en dat de digitale giganten bedenkelijke methodes gebruiken om ons verder aan hen te ketenen. (Wie wil begrijpen welke onscrupuleuze methodes worden gebruikt om bijvoorbeeld jonge mensen te verslaven, moet naar “The Social Dilemma” op Netflix kijken.)

En er is tenslotte een democratisch probleem omdat zij steeds verder gaan in het inperken van de vrije meningsuiting.

Het antwoord op de vraag wat kan gedaan worden tegen de beangstigende macht van de internetgiganten is niet eenvoudig. Bewustwording van het probleem zal hoe dan ook de eerste stap zijn.

Lees verder over “Het duivelspact van nieuw-links en Big Tech”