Als er iets is dat weldenkend Vlaanderen de afgelopen vier jaar heeft verenigd, was het wel Donald Trump. De media en de traditionele partijen haten Trump en lieten dat ook enthousiast blijken. Er was nauwelijks een politiek thema dat niet op Trump werd geprojecteerd. Nepnieuws: schuld van Trump. Klimaatontkenning: Trump was het ultieme voorbeeld. Racisme: veroorzaakt door het beleid van Trump. Coronacrisis: in ons land een onvermijdbare tragedie, in Amerika het gevolg van het wanbeleid van Trump. Wat gaat links doen nu de personificatie van het kwaad naar de achtergrond gaat verdwijnen?

Om alles wat politiek verwerpelijk is in één persoon te kunnen samenbrengen, moest de waarheid wel af en toe een beetje geweld aangedaan worden. De pers had niet genoeg aan de vele uitschuivers en straffe stoten van Trump zelf. De eenzijdigheid en vaak zelfs onjuistheid maakte van de buitenlandverslaggeving een van de grote slachtoffers van het presidentschap van Trump.

Trump en zijn vijanden hadden elkaar nodig

Ook in de VS hadden de pers en de linkse politiek een symbiotische relatie met Trump. Elke keer dat Trump zijn eigen kamp in verlegenheid bracht, zorgden de hysterische reacties van zijn tegenstanders (zoals de poging tot afzetting) en de karikaturale berichtgeving in de pers ervoor dat rechts Amerika de rangen telkens sloot rond de president. Het is een dynamiek die we hier op de redactie ook ervaarden. Ook wij vonden meestal meer inspiratie bij de overtrokken reacties in Vlaanderen dan bij de daden en woorden van de president zelf.

Heethoofden

Deze week was het weer prijs. Het gewelddadige binnendringen van het Amerikaanse parlement door een groep gekken en heethoofden, op nauwelijks verholen aanmoediging van Trump, was ongetwijfeld een verwerpelijke daad van politieke baldadigheid. Maar een poging tot staatsgreep was het niet. Degenen die het hier als dusdanig voorstellen blijken vooral een agenda voor binnenlands gebruik te hebben. Vooral Alexander De Croo toonde zich onbeschaamd in zijn poging tot recuperatie. Volgens hem hoort kritiek op de legitimiteit van zijn eigen anti-Vlaamse regering zowaar in dezelfde categorie als oproepen om het parlement te bestormen.

Een overzicht van de Vlaamse politieke reacties vindt u elders in dit blad. Het staat nu al vast: pers en politiek in Vlaanderen gaan Trump missen.

Lees verder op bladzijde 2