De kritiek op de coronamaatregelen neemt toe. In Nederland trokken jongeren de straat op om te protesteren tegen de avondklok. Dat protest mondde uit in zware rellen en vernielingen. Maar ook in ons land groeit het ongenoegen. Zondag vindt in Brussel een manifestatie plaats onder het motto “afzetting van de federale regering”.

De protestactie van zondag wordt georganiseerd door ondernemer Jos De Groof jr. en op Facebook tekenden al 7.000 mensen present. Het evenement heeft inmiddels ook ruim 40.000 geïnteresseerden. De Groof is de hypocrisie rond corona beu. “Onze premier houdt een nieuwjaarsreceptie van de Open VLD, zonder mondmaskers”, luidt het. “Het werkvolk en de kleine zelfstandige kan het hoofd niet of amper boven water houden. We worden beboet als we op de kof­ e gaan bij onze families.”

De Groof is zaakvoerder van NRG MAN, een bedrijf dat zonnepanelen installeert. De druppel die de emmer deed overlopen was de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de 15 jaar terugdraaiende teller voor zonnepanelen-eigenaars. Maar hij haalt ook uit naar het begrotingstekort. Dat gaat volgens hem “ten koste van de welvaart van de drie volgende generaties als we dit beleid niet stoppen”. Ook de agressie tegen politiediensten is hem een doorn in het oog. De organisator roept wel uitdrukkelijk op tot een “vredevolle en geweldloze manifestatie”.

Naast het initiatief van Jos De Groof zijn er nog enkele schimmige oproepen om te protesteren, onder meer in Turnhout en Maasmechelen.

Twee maten en twee gewichten

De kritiek zwelt aan, net als de perceptie dat met twee maten en twee gewichten gewerkt wordt. In Vlaanderen is er een strikte handhaving van coronamaatregelen, terwijl Brusselse burgemeesters betogingen tegen ‘politiegeweld’ oogluikend toestaan of gedogen. Intussen profi leert de zelfbenoemde bemiddelaar Yassine Boubout zich als slachtoffer. Deze radicaal linkse activist bekritiseerde publiek het politieoptreden, fi lmde zichzelf in de celwagen en kreeg daarbij steun van geestesgenoot Alexis Deswaef. Dat is de mensenrechtenadvocaat en erevoorzitter van de Liga voor de Mensenrechten die ook al tijdens de uit de hand gelopen manifestatie olie op het vuur gooide met een toespraak.

Hoofd boven water

Voor de Vlaamse zelfstandigen, kappers, café- en restauranthouders wordt het dag na dag moeilijker om het hoofd boven water te houden. Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen, vroeg een heropening van alle cafés en restaurants tegen 1 maart. Zijn woorden waren nog niet koud of Marc Van Ranst stelde alvast zijn veto: “Die heropening zal niet veel later gebeuren dan 1 maart. Ik denk bijvoorbeeld niet dat het pas op 1 mei zal zijn. Als het weer beter wordt, zal er ook meer mogelijk zijn”, liet Van Ranst weten.

Intussen ontstaat een epidemie in de pandemie. De Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus dwongen een aantal Vlaamse scholen tot sluiting. Experts zoals Professor Herman Goossens (UA), maar ook Dirk Van Damme luiden de alarmklok. Van Damme pleit voor de korte pijn en een tijdelijke sluiting van scholen. Maar zolang onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) daar iets over te zeggen heeft, is dat niet aan de orde. Weyts drijft wel het testbeleid op scholen op door vanaf nu alle contacten van een besmet kind als ‘hoogrisicocontact’ te beschouwen.

Lees ook de column van  Ebru Umar