Premier Alexander De Croo (Open Vld) en de regeringsleiders van de deelstaten bereikten vorige week maandag een akkoord over de verdeling van het geld uit het coronaherstelfonds van de Europese Commissie. In totaal krijgt België 5,9 miljard euro uit het herstelfonds. Daarvan gaat het grootste deel (2,255 miljard) naar Vlaanderen. 1,48 miljard euro gaat naar Wallonië, 1,25 miljard naar de federale regering, 495 miljoen naar de Franse Gemeenschap, 395 miljoen naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 50 miljoen euro naar de Duitstalige Gemeenschap. Als het federale niveau buiten beschouwing gelaten wordt, krijgt Vlaanderen dus zo’n 49 procent van het bedrag.

Vlaanderen krijgt van alle Belgische overheden het grootste deel van de koek, maar nog altijd minder dan eerst beoogd werd. Niet lang geleden uitte Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) nog de ambitie om minstens drie miljard in de wacht te slepen. Desalniettemin klonken Diependaele en Vlaams minister-president Jambon behoorlijk tevreden over de verdeling. Ook de linkse oppositie – sp.a, Groen en PVDA – had in het Vlaams Parlement weinig aan te merken op het binnengehaalde bedrag en klonk bovenal lovend over de ‘constructieve’ aard van het bereikte compromis.

VB: “Jambon duikt onder de eigen lat”

Wie daarentegen niet aarzelde om met scherp te schieten op het binnengehaalde bedrag was het Vlaams Belang. Volgens fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens duikt Jambon “gezwind onder de eigen lat”. “De Vlaamse Regering zit ver van de 3 miljard verwijderd die ze eiste en zelfs dat bedrag was te weinig volgens berekeningen. Ons grotere bevolkingsaantal zou minstens 3,4 miljard van het EU-relancegeld moeten opleveren”, zei Janssens. “In plaats van een dynamisch duo te zijn, spelen Jambon en Diependaele de rol van Slappe Jan en Makke Matthias. Bedroevend.”

Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch (VB) herhaalde die kritiek nadien in het Vlaams Parement. “Wij Vlamingen maken de meerderheid uit van de bevolking, wij betalen het meeste aan personenbelasting, wij creëren de meeste economische welvaart, wij maken het meeste voor de export. Wij Vlamingen hebben recht op meer, veel meer”, aldus Van dermeersch.

De N-VA verweet de Vlaams Belang-politica zich “rijk te rekenen”. “Volgens de Waalse parameters zouden wij ongeveer 40 procent binnenhalen en geen 48 procent. Met de investeringsvolumes en de bevolkingscijfers zouden we rond de 57 of 58 procent zitten. In een compromis ga je naar elkaar toe”, zo verdedigde de minister-president het akkoord.

België en Vlaanderen netto-verliezers

Eigenlijk gaat het grotendeels om een fantoomdiscussie, aangezien België en Vlaanderen netto geld verliezen aan het EU-coronaherstelfonds. In de zomer schatte de toenmalige regering-Wilmès dat België de komende 30 jaar meer dan 17 miljard euro zou moeten bijdragen aan het fonds, terwijl het minder dan 6 miljard euro ontvangt. Het fonds vormt bovenal een transfer naar Zuid- en Oost-Europa.