Het was een opmerkelijk interview in Terzake, waarin Petra de Sutter als vicepremier de vaccinatiestrategie van de federale regering mocht komen verdedigen. Waarom het allemaal zoveel trager gaat in de Europese Unie vergeleken met het Verenigd Koninkrijk en Israël?

Volgens De Sutter is het antwoord eenvoudig. De EU ging ‘behoedzamer’ te werk, en het VK en Israël “hadden geluk” dat ze op het juiste vaccin hadden gegokt.

Frankrijk–Duitsland

Ondertussen weten we dat het in de Europese Unie ook niet sneller mocht gaan, omdat de Franse president Emmanuel Macron niet kon verdragen dat een Franse leverancier niet kon volgen vergeleken met een Duitse leverancier. Het zou een vette kluif geweest zijn om de Europese ‘behoedzaamheid’ van enige context te voorzien in een factcheck achteraf, maar om één of andere reden vond geen enkele krant dat de moeite waard. Stel je voor dat niet een Groen-politica maar een N-VA-politicus de bevolking zoveel onzin op de mouw had gespeld, onze kwaliteitsmedia zouden er nog dagen over doorgeboomd hebben.

Nog een fabeltje uit de krant van Petra de Sutter: dat het in ons land zo traag gaat, omdat er technisch-logistiek toch één en ander komt kijken bij een vaccin dat bij -70 graden Celsius bewaard dient te worden. Dat verklaart waarom het traag gaat, als het ook in andere landen traag zou gaan. Maar het verklaart helemaal niet waarom het in ons land zoveel trager gaat dan in zowat elk ander land van de Europese Unie.

Geen wedstrijd

“Laat er ons toch geen communautaire wedstrijd van maken,” zo reageerde de vicepremier op de opmerking dat het zelfs in Wallonië sneller gaat dan in Vlaanderen. Een uitspraak die we best kunnen begrijpen: wie achteraan in het peloton rijdt omdat hij niet beter kan, klampt zich graag vast aan de Olympische leuze dat meedoen belangrijker is dan winnen.