Stoelendans in Antwerps schepencollege

Open Vld vormt samen met N-VA en sp.a het stadsbestuur van Antwerpen. De partij der blauwen haalde in oktober 2018 amper 5,6 procent van de stemmen en is de kleinste partij in de gemeenteraad met amper twee gemeenteraadsleden.

Bij de verkiezingen waren Philippe De Backer en Claude Marinower verkozen als gemeenteraadslid. De eerste verkoos echter zijn mandaat niet op te nemen, daar lag een meningsverschil met Gwendolyn Rutten aan de basis. In zijn plaats kwam Erica Caluwaerts in de gemeenteraad. Claude Marinower mocht schepen worden, maar er was voorafgaandelijk afgesproken dat hij dat maar drie jaar zou doen. Daarna zou hij opgevolgd worden door Philippe De Backer, maar omdat die laatste zijn aan zijn mandaat verzaakte, moest Open Vld op zoek naar een opvolger voor schepen Marinower. En dat wordt dan Willem-Frederik Schiltz, zoon van Hugo en echtgenoot van Freya Piryns, kleindochter van Remi Piryns, tekstschrijver van het ‘Gebed voor het Vaderland’.

Er is echter nog een probleem: Schiltz zit nog niet in de gemeenteraad. Hij stond pas op de vierde plaats op de lijst en geraakte in 2018 niet verkozen. Met andere woorden: hij kan enkel in de gemeenteraad geraken als Claude Marinower eerst ontslag neemt, niet enkel dus als schepen maar ook als gemeenteraadslid. Willem-Frederik Schiltz, vandaag fractieleider voor Open Vld in het Vlaams Parlement, krijgt dan nog een goede twee jaar om zich te profileren. Want Open Vld heeft op dit ogenblik geen grote naam om naar voren te schuiven als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2024.

Erica Caluwaerts volgt eveneens eind dit jaar sp.a-schepen Karim Bachar op. Ook dat was voorzien in het bestuursakkoord dat die schepen maar een halve termijn zou uitvoeren en zou vervangen worden door iemand van Open Vld. Het betekent wel dat burgemeester Bart De Wever begin 2022 moet samenwerken met twee nieuwkomers als schepen. Met amper 5,6 procent van de stemmen heeft Open Vld 20 procent van de schepenambten in beheer. Dat noemen ze dan “boven zijn gewicht boksen”.

Blijft de vraag wie er in 2024 de lijst zal trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen bij Open Vld. Wordt het Willem-Frederik Schiltz? Of wordt het Sihame El Kaouakibi, bekend van het dansproject ‘Let’s Go Urban’ en sinds 2019 verkozen in het Vlaams Parlement. Dat men zeker ook Alexandra D’Archambeau niet uit het oog verliest. Deze ex-miss-België kandidate is donkerblauw, jong, blond, advocate, belgicistisch, maar vooral heel ambitieus. Onthoud de naam.