Twee tweelingbroers, vijf jaar geleden gevlucht uit Palestina, deden wat stof opwaaien in Antwerpen. Tja, zwaaien met een Palestijnse vlag in de Joodse buurt van Antwerpen, dat kan en mag niet.

Amjad en Adham zijn tweelingen, 23 jaar oud en vijf jaar geleden weggevlucht uit Gaza. Ze hebben een grote passie: skaten of skeeleren op hun rollerblades of rolschaatsen. Ze staan bekend in het cirquit onder de naam The Skate Twins. Op Youtube kun je hen aan het werk zien op de Scheldekaaien terwijl ze halsbrekende stunts uithalen. Maar hun bekendheid gaat veel verder dan enkel Antwerpen, want op Youtube worden hun filmpjes bekeken door zo’n 350.000 volgers.

Het lijken twee sympathieke kerels. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze in een recent verleden door de Dienst voor Integratie en Inburgering van de Stad Antwerpen, Atlas, werden opgevoerd als multicultureel voorbeeld. Een promotiefilmpje van Atlas met de twee broers is ook vandaag nog te bekijken op Youtube. Via Sporting A, de sportdienst van de Stad Antwerpen, volgden ze een integratietraject. Zes maanden geleden kregen ze nog volop aandacht in Gazet van Antwerpen onder de titel: “Het fenomeen The Skate Twins: hoe een tweeling nieuwkomers uit Gaza hier sterren werden.”

Provocatie

Maar vorige week liep een van hun fratsen slecht af: de twee Palestijnen hadden er niet beter op gevonden om – nota bene op een zaterdag – al skatend door de Joodse wijk van Antwerpen te rijden, de Palestijnse vlag in de hand, en af en toe “Free Palestina” roepend. De broers scheren daarbij  in hoge vaart langs de voorbijgangers op het voetpad. Alles werd ondertussen gefilmd en via de sociale media verspreid.

Dat veroorzaakte nogal wat commotie in de buurt, vooral dan omdat Joods Actueel het filmpje eveneens op Youtube zette. Groot was de verontwaardiging bij de Joodse gemeenschap en reacties bleven niet uit. Het Forum der Joodse organisaties heeft er onmiddellijk melding van gemaakt bij gelijkekansencentrum UNIA. De woordvoerder van UNIA kon enkel verklaren dat hun “juristen nu onderzoeken of er inbreuken zijn geweest tegen de antidiscriminatiewet”. Ook burgemeester Bart De Wever beloofde de zaak op te volgen: “Doelbewust provoceren door het importeren van buitenlandse conflicten en Antwerpenaren van verschillende achtergronden en overtuigingen tegen elkaar opzetten, staat daar haaks op. Ik keur dat dan ook ten stelligste af”

Misdaad?

Dat de actie van de twee broers enkel en alleen bedoeld was als provocatie staat als een paal boven water. Dat de Joodse gemeenschap er niet mee kan lachen, begrijpen we ook wel. Maar of de twee Palestijnse jongens iets misdaan hebben, dat betwijfelen we toch. Tja, Michael Freilich (tevens N-VA-Kamerlid) heeft een punt als hij beweert dat de Palestijnen de verkeersregels overtraden, maar dat is hier eerder een bijzaak. De grote vraag is of men ongestraft door Antwerpen mag rijden met een vlag die een andere gemeenschap kan kwetsen. Waar is dan nog het recht van vrije meningsuiting? Want, wat als ik morgen met een Vlaamse Leeuwenvlag, eentje zonder rode nagels, door de Joodse wijk van Antwerpen zou fietsen? Ongetwijfeld te beschouwen als provocatie, maar niettemin geen strafbaar feit.