De afgezette regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, zal worden aangeklaagd door de nieuwe militaire leiding voor hoogverraad. Ze werd afgezet door het leger na een militaire staatsgreep.

Afgelopen maandag nam het leger de controle in Myanmar over. De militaire leiding riep de noodtoestand voor een jaar uit en Suu Kyi, die democratisch verkozen werd, werd gearresteerd. Ze werd in huisarrest geplaatst samen met tientallen andere politici. Haar kabinet werd vervangen door één bestaande uit generaals en andere hooggeplaatste militairen, samen met enkele politici die worden gesteund door het leger.

De Verenigde Staten en Europese Unie reageerden onmiddellijk op deze militaire staatsgreep. De Unie en de VS dreigen met sancties indien de militaire overheid niet aftreedt. De VN-Veiligheidsraad kwam ook al samen om over de legercoup te spreken, maar China blokkeerde een veroordeling Het ziet er dus naar uit dat de nieuwe militaire overheid van Myanmar op Chinese steun kan rekenen. Het communistische regime in Peking probeert zo blijkbaar hun invloed te vergroten in het land.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen reageerden ook met diepe bezorgdheden over de staatsgreep. Het Verenigd Koninkrijk, Amerika, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Canada roepen gezamenlijk op om de noodtoestand te beëindigen en de vorige regering in ere te herstellen. Alle onterechte gevangenen moeten worden vrijgelaten en “de mensenrechten en rechtstaat moeten gerespecteerd worden.”

Of het leger van Myanmar hier gehoor aan zal geven, is absoluut niet duidelijk. Hun controle is voorlopig absoluut en als ze op steun uit China kunnen rekenen, zullen ze zich zeker sterk genoeg voelen om niet op te geven. Een militaire interventie in Myanmar door de NAVO-landen zou namelijk snel kunnen escaleren tot een militaire confrontatie met China, wat men uiteraard wil vermijden. China is namelijk een grootmacht met een sterk leger en een nucleair arsenaal.