Ruzie tussen de MR en Ecolo over de NMBS, een steek van sp.a-voorzitter Conner Rousseau naar MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, de PS die met het ene linkse voorstel na het andere komt om de Open Vld te jennen. De regering De Croo heeft alle kenmerken van een kibbelkabinet. Maar de Vivaldi-fans van de pers zien het amper.

Gelukkig is er nog de Gentse politicoloog Carl Devos. Die verwees in een recente column naar een uitspraak van minister van Justitie en vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in november 2020: “Er zit geen venijn in deze regering en het wordt geen kibbelkabinet.”

Vandaag de dag is het tegendeel waar, zeggen politicologen in koor. Journalisten, vol bewondering voor de N-VA-loze Vivaldi-regering, volgen niet of slechts schoorvoetend.

De voorbije maand dook het woord een paar keer op in De Standaard en Het Nieuwsblad en één keer in de Gazet van Antwerpen en De Morgen. Waren we nog in de tijden van de regering-Michel, dan stond de krant er elke dag vol van.

Van Rousseau is geweten dat hij zich niet goed voelt in de regering. Het ‘mateke’ had veel liever een deal gesloten met de N-VA”

Maar neen, in verhouding heeft de mainstream media meer interesse in de ondervoorzittersverkiezingen van de N-VA en worden de drie man en de paardenkop die daarover iets willen zeggen geïnterviewd. Kent u de ondervoorzitters van de andere Vlaamse partijen? De meeste mensen zullen het antwoord schuldig blijven en dat is niet meer dan normaal.

De wittebroodsweken van de regering-De Croo zijn weliswaar voorbij, maar de paarsgroene+regering krijgt van de pers amper de wind van voren. De aanstellerige boomplantactie van premier Alexander De Croo en Groen-minister Tine Van der Straeten in ijzige vrieskou (die bomen gaan eraan) en met overtreding van de coronaregels (15 aanwezigen) leidde hoogstens tot schampere reacties. Men is geen Calimero als men stelt dat zo’n actie door een N-VA- of Vlaams Belang-politicus veel meer heisa zou veroorzaken.

Het gat van 45 miljard euro of 10 procent van het bbp kreeg ondertussen amper aandacht. Normaal gezien zou elke minister hierover aan de tand moeten worden gevoeld.

Mateke voelt zich niet goed in Vivaldi

De slechte budgettaire toestand en het aanhoudend gekibbel in de federale regering zijn politiek dynamiet. Maar voorlopig wordt het vuur niet aan de lont gestoken. Omwille van corona en omdat de media met andere dingen bezig zijn, zoals de inteelt-BV-saga rond Bart De Pauw.

Ondertussen blijven de spanningen wel opborrelen binnen de regering-De Croo. Veelzeggend was een soort van strandinterview met sp.a-voorzitter Conner Rousseau op Terzake. Hij viel daarin zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez frontaal aan. “We wisten op voorhand dat we daar veel miserie mee gingen hebben. Dat is hoe hij is. Bouchez doet op een ouderwetse manier aan politiek. In de plaats van overal kritiek op te geven, moet hij zich de vraag stellen of hij nog in de regering wil zitten.”

Bouchez repliceerde neerbuigend door het over “gepraat vanop het strand” te hebben en erop te wijzen dat Rousseau en zijn partij niet nodig zijn voor een meerderheid. Dit zegt genoeg over de sfeer tussen de partijvoorzitters. Benieuwd wat dat gaat worden na corona wanneer de economische problemen pijnlijk zullen opduiken. Dan zal het kibbelkabinet naar een hogere versnelling gaan.

Van Rousseau zelf is geweten dat hij zich niet goed voelt in de regering. Het ‘mateke’ had veel liever een deal gesloten met de N-VA.

De PS-Ecolo-boot vaart links

Toch zal de sp.a deze regering niet snel verlaten. De beleidsrecepten smaken links genoeg voor hem. Met dank aan de PS natuurlijk die samen met Ecolo de regeringsboot flink links doet varen. De partij van Magnette eist hogere lonen dan de verschillende rapporten aanbevelen, wil geen verkoop van het overheidsbelang in staatsbedrijven, wil extra taksen op speculatie enzovoort. Ecolo kwam eind vorige week in het nieuws met het pleidooi voor gendergelijkheid in raden van bestuur en directiecomités van bedrijven. Daarmee zat de partij in ruzie met Open Vld. Opnieuw een discussiepunt dat aantoont dat er wel degelijk sprake is van een kibbelkabinet.

Opvallend daarbij is dat de Vlaamse liberalen wel durven in te gaan tegen Ecolo, maar de PS met een fluwelen handschoen aanpakken. Het toont aan wie de echte baas is in het kibbelkabinet. De MR van zijn kant is wat agressiever tegenover de linkse as in de regering. Ecolo krijgt er van langs wanneer minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) ruzie maakt met de top van de NMBS. En van Georges-Louis Bouchez is geweten dat hij niet bang is van een rondje armworstelen met de PS’ers. Dit belooft voor de komende maanden.

Geen echte regeringscrisis

Dat dit kibbelkabinet de komende maanden onder hoogspanning komt te staan, staat vast. Maar een val van de regering na een regeringscrisis lijkt uitgesloten. Waarom in deze coronatijden vervroegde verkiezingen organiseren? Met een grote winst voor het Vlaams Belang en de PTB/PVDA als gevolg? Niemand wil het echt. En bij de PS zelf maken ze als grootste partij hun rekening. Paul Magnette en Co zijn er zich zeer van bewust dat de Vlaamse regeringspartijen als de dood zijn voor een stembusslag. De 11-11-11-partijen mogen al blij zijn als ze elk rond de 11 procent van de stemmen halen. En dus kan de PS door de angst van de Vlaamse partijen Vivaldi blijven domineren.