Vlaams Open Vld-parlementslid Sihame El Kaouakibi zit in nauwe schoentjes. Geruchten van verregaand gesjoemel met subsidies deden de rechter naar drastische middelen grijpen. Hij benoemde een tijdelijk bewindvoerder om haar vzw ‘Let’s go Urban’ door te lichten. Toch houdt rechter Johan Severyns nog een slag om de arm: “We mogen niet uitsluiten dat dit gaat om een afrekening in het Open Vld- milieu.”

Is El Kaouakibi schuldig aan fraude of is ze slachtoffer van bluewashing? Dat is de vraag die de rechtbank zich stelt. ‘Bluewashing’ is een systeem dat binnen het georganiseerde liberalisme steeds vaker wordt gebruikt om af te rekenen met afvallige leden. “Vergelijk het gerust met de granaatontploffingen in Antwerpen”, stelt ondernemingsrechter Severyns, “men werpt granaten voor de deur van een voormalige partner in crime om die in het vizier van Justitie te krijgen. Het ‘slachtoffer’ wordt onderzocht en blijkt drugs in de kelder te hebben liggen. Op die manier doet Justitie het vuile werk als het ware voor hen. Bij bluewashing gaat het om subsidies die de ene Open Vld’er discreet bij de andere achterlaat om vervolgens de politie te bellen. Maar het mechanisme blijft uiteraard hetzelfde. Het was Guy Verhofstadt aka ‘The Godfather’ die het systeem introduceerde en zich wist op te werken de absolute Europese top van het georganiseerde liberalisme. Verhofstadt ontvangt ondertussen duizenden euro’s subsidies per dag en opereert vandaag ogenschijnlijk volledig legaal.”

Het milieu

Maar hoe komen Open Vld’ers zo gemakkelijk aan subsidies? Severyns legt uit: “Subsidies zijn heel makkelijk om in handen te krijgen voor liberalen. Meestal werken ze via bedrijven die zogenaamde ‘zonnepanelen’ en ‘windmolens’ plaatsen. Daar worden gigantische bedragen tegenaan gegooid, waarna het wordt witgewassen en terug in het ‘het milieu’ terecht komt. Dat zeggen ze ook openlijk: we doen dit voor het milieu. Niemand neemt hen ernstig en net dat is de kracht van de organisatie. Met het geld dat overblijft worden dan ook effectief zonnepanelen geplaatst, die dan opnieuw worden gefactureerd aan de burger. Alweer een Verhofstadt-constructie.”

Hoe verklaart Severyns de onrust in liberale kringen? “Er is duidelijk een machtsstrijd binnen de partij sinds Gwenny, ‘het meisje’, van de macht werd verdreven. U mag niet vergeten dat dit over miljarden gaat. Sihame ‘the dancer’ was een rijzende ster binnen de organisatie die de subsidies razendsnel opslorpte. Dat zagen anderen met lede ogen aan. Er zou best ook racisme in het spel kunnen zijn. We hebben telefoonopnames van Eggy ‘take the money and run’ Lachaert die uitroept dat witteboordencriminaliteit vooral wit moet blijven.”

Wordt vervolgd…