De totale schuld van het Belgisch voetbal is opgelopen tot meer dan 200 miljoen euro. Dat blijkt uit een studie van professor Stefan Kesenne. Het cijfer is opmerkelijk, want de Belgische profclubs kunnen genieten van een onverantwoorde beperking van hun sociale zekerheidsbijdragen en een fiscaal gunstige pensioenregeling.

Meerdere clubs van de hoogste voetbalafdeling hebben wedstrijden moeten uitstellen omdat er zeven spelers besmet waren met corona. Voetbal is een contactsport en de risico’s op besmetting zijn er groot. Maar spelers trokken tijdens de korte kerstvakantie naar hun thuisland, zelfs als dit door hun club verboden werd. Spelers zitten nog altijd naast elkaar en zonder mondkapje op de reservebank. De trainer staat langs de kant zonder mondkapje en benadert spelers en begeleiders op het einde van de wedstrijd tot op enkele centimeters. Grote Belg Davignon zit op de tribune van Anderlecht (toeschouwers zijn verboden!) zonder mondkapje en met een pijp in de mond (roken is er nochtans verboden). De restauranthouders kunnen deze discriminatie niet goed waarderen.

Veldrijders Van Aert, Van der Poel, Cant, Merlier en Iserbyt waren tot donderdag 22 januari met hun ploeg op stage in Spanje. Wie van dit land, een rode zone, terugkeert, moet een week in quarantaine. Deze renners hebben het gedaan gekregen dat ze niet in afzondering moesten en dat ze zaterdag 23 en zondag 24 januari mochten crossen. Het argument hiervoor is dat ze topsporters zijn. Reizigers die terugkomen uit gele landen kunnen deze discriminatie niet goed waarderen.

Politiek is blijkbaar ook topsport, want Open Vld mocht een nieuwjaarsreceptie organiseren zonder rekening te houden met de geldende regels: afstand houden, mondkapje op en geen muzikaal feestje. De organisatoren van zeer kleine evenementen kunnen deze discriminatie niet goed waarderen.

Topsporters die vaak in de media komen hebben allemaal kort geknipte en verzorgde haren; allicht zijn hun partners begenadigde kappers/kapsters. De echte haarkappers kunnen deze discriminatie niet  goed waarderen.

Er is een akkoord tussen het ministerie van Sport en de volleyballiga (professionele volleybalclubs). Ook hier werd een uitzondering bekomen op het sportverbod. De wedstrijd Roeselare – Aalst werd uitgesteld omdat bij te veel spelers van Roeselare het Chinese virus was aangetroffen. Alle andere wedstrijden gaan gewoon door. De caféhouders kunnen deze discriminatie niet goed waarderen.

Vier maanden geleden schreven we al: “Tv-beelden tonen dat de, door de overheid rijkelijk gesubsidieerde, topsportwereld ongestraft de veiligheidsmaatregelen mag overtreden. Hoe kan men  dan verwachten dat alle burgers de noodzakelijke Corona-maatregelen opvolgen? “

Penanti