Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verdedigde het vaccinatiebeleid van de Europese Unie, door te suggereren dat de Britten “toegevingen deden op het vlak van veiligheid”.

Von der Leyen ligt onder vuur vanwege de trage levering van vaccins in de Europese Unie. Terwijl landen als Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een vliegende start namen met het vaccineren van hun bevolking, komt de vaccinatie op het Europese continent maar traag op gang.

Als kers op de taart brak een heuse ‘vaccinoorlog’ uit tussen Londen en Brussel, toen bleek dat AstraZeneca heel wat minder vaccins zou kunnen leveren aan de EU-landen, terwijl deze zonder problemen aan de Britten geleverd werden.

Het kwam zelfs even tot een diplomatiek incident, toen bleek dat de Europese Unie de optie openhield om een harde grens met Noord-Ierland op te trekken – het tegenovergestelde van datgene waar de EU zelf op gehamerd had tijdens de Brexit-onderhandelingen – om te verhinderen dat vaccins zo via een achterpoortje aan het Verenigd Koninkrijk geleverd konden worden.

Von der Leyen: “Wij deden geen toegevingen op vlak van veiligheid”

Von der Leyen probeerde de kritiek op dinsdag te weerleggen. “Sommige landen zijn een beetje eerder dan Europa begonnen met vaccineren, dat is waar”, zei de Commissievoorzitter. “Maar zij namen hun toevlucht tot noodprocedures.”

De voormalige Duitse minister van Defensie suggereerde zelfs dat de Britten toegevingen deden op het vlak van veiligheid. “De Commissie en de lidstaten kwamen overeen geen toegevingen te doen met betrekking tot de veiligheids- en doeltreffendheidseisen die verbonden zijn aan de toelating van een vaccin”, zei von der Leyen. “Er moest tijd worden genomen om de gegevens te analyseren, wat, zelfs als het werk tot een minimum wordt beperkt, drie tot vier weken duurt.”

“Dus ja, Europa was later, maar het was de juiste beslissing”, klonk het. “Ik herinner u eraan dat een vaccin de injectie is van een actieve biologische stof in een gezond lichaam. We hebben het hier over massale vaccinatie, het is een gigantische verantwoordelijkheid.”