Opvallende figuren

[tabs][tab title =”Hoofdredacteurs”]

de-winter-bruno
Bruno De Winter

Bruno De Winter (1945-1955)
Bruno De Winter werd geboren in Antwerpen op 9 maart 1910. Hij was als journalist vanaf 1931 verbonden aan Het Handelsblad. Daar schreef hij na de oorlog onder meer zijn vrije mening neer in een “kronijkje” dat hij “‘t Pallieterke” noemde. Dat ‘kronijkje” kende zo’n succes, dat De Winter besliste om in 1945 een eigen weekblad op te starten en verkreeg zo bekendheid als stichter en eerste hoofdredacteur van ‘t Pallieterke. Wegens het succes nam hij in 1946 ontslag bij het Handelsblad.
Gedreven door zijn rechtvaardigheidsgevoel klaagde hij de repressie met haar anti-Vlaamse excessen aan. Tijdens de Koningskwestie nam hij het op voor Leopold III. Op 30 mei 1955 bezweek hij in Antwerpen op 45-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Jan Nuyts
Jan Nuyts

Jan Nuyts (1955-2000)
Jan Nuyts werkte oorspronkelijk voor het Handelsblad alwaar hij Bruno De Winter had leren kennen. Op 1 oktober 1946 werd Jan Nuyts als vaste redactiesecretaris aangenomen bij ‘t Pallieterke en werd zo de rechterhand van Bruno De Winter. Bruno De Winter stierf voortijdig in 1955 en zijn taak werd overgenomen door Jan Nuyts die er de volgende 45 jaar hoofdredacteur van bleef. Jan breidde het aantal rubrieken gevoelig uit en haalde tal van mensen over hun medewerking te verlenen. In december 2000 gaf hij de fakkel door aan Leo Custers.
Jan Nuyts overleed nog geheel onverwachts op 8 juli 2002.

Leo Custers (2000-2010)
Tekst volgt.

Karl Van Camp (2010-heden)
Tekst volgt.

[/tab][tab title =”Cartoonisten”]

Jef NysWilly Mertens
Willy Mertens (geboren in Berchem in 1920), was de allereerste cartoonist die bij ‘t Pallieterke aan de slag kon, al in september 1945. Bruno De Winter had zijn talent opgemerkt na het uitschrijven van een wedstrijd, waarbij Mertens één van de tien finalisten was. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, waar hij o.a. les volgde bij Pol Van Esbroeck. Zijn werken werden vele malen tentoongesteld op het Humorfestival van Heist.

Jef Nys
Jef Nys – geboren in 1927 – was één van de eerste cartoonisten die zijn tekeningen plaatste in ‘t Pallieterke. Van in zijn prilste jeugd bleek dat het tekentalent hem in het bloed zat. Hij tekende op zowat alles wat hij in handen kreeg. Op zijn elfde, onder stimulans van zijn grootvader-meesterschilder, lieten zijn ouders hem starten met avondlessen in de gemeentelijke tekenschool van Berchem. Als De Winter in augustus ‘45 een wedstrijd uitschrijft, laat hij deze kans niet liggen. Uit een totaal van 142 kandidaten werden 10 finalisten weerhouden, onder wie Jef Nys, toen 18 jaar en Willy Mertens. Samen illustreerden ze het volledige weekblad met spottekeningen en karikaturen.
Jef Nys maakte ook nog illustraties in andere publicaties, o.a. In “Kerkelijk Leven’, waar hij in oktober 1955 trouwens zijn “Jommeke” voorstelde. Toen zijn “Jommeke” steeds meer tijd opslorpte, kwam in november 1956 een einde aan de samenwerking met ‘t Pallieterke. Jef Nys overleed op 20 oktober 2009.

Brasser
Paul De Valck, de man achter Brasser werd in Humbeek geboren in 1937. Op zijn 32ste verwierf hij erkenning als cartoonist en tekenaar toen hij de publieksprijs won van de wereldcartoenale van Heist. Tijdens zijn loopbaan volgden nog talrijke andere prijzen in binnen- en buitenland, tot en met Japan. Brasser publiceerde zijn tekeningen in ‘t Pallieterke vanaf 1961. Maar hij publiceerde ook in kranten van de Standaard-groep en in tal van andere uitgaven. Brasser overleed op 16 maart 2001 thuis in Schepdaal en kreeg postuum het ereburgerschap van de gemeente Grimbergen toegekend.

[/tab][tab title =”Andere”]

Arthur de Bruyne
Arthur de Bruyne werd op 14 maart 1912 in Kruibeke geboren. Het schrijven zat Arthur al van jongsaf in de vingers want hij bracht het algauw tot hoofdredacteur van “De Blauwvoet”, tijdschrift van de vooroorlogse jeugdbeweging. Na de oorlog begon de Bruyne eerst bij Rommelpot en het weekblad “De Vlaamse Linie”. Later volgde ‘t Pallieterke waarvoor hij ontelbare geschiedkundige artikels leverde vanaf het jaar …. Die bijdragen aan ‘ ‘t Pallieterke’, werden achteraf gebundeld onder meer in ‘Hendrik de Man – Cyriel Verschaeve’ (1969), ‘Trouw’ (1973) en in ‘De Kwade Jaren’ (in vijf delen, 1971-1976).
Hij schreef de biografieën ‘Joris van Severen, Droom en Daad’ (1961) en ‘ Lodewijk Dosfel. Kultuurflamingant, aktivist, nationalist’ (1967). Verder schreef hij talloze werken over de Boerenkrijg, de Ierse Vrijheidsstrijd, de Guldensporenslag en het Vlaams Nationalisme. Hij was ook de schrijver van “Eamon De Valera & De Ierse Republiek” (1954, De Standaard Uitg.) en van “Sinn Féin” (1969, Davidsfonds Leuven).
Arthur de Bruyne overleed in Mortsel op 9 oktober 1992.

Hector de Bruyne
Hector August de Bruyne (Gouda, 1 maart 1917 – Antwerpen, 19 mei 1995) was de broer van Arthur De Bruyne. Hector was licentiaat in de economische wetenschappen en journalist en werd directeur van de krant De Financieel-Economische Tijd. Ook in ‘t Pallieterke schreef hij jarenlang de economische rubriek. Hij was medestichter van de Vlaamse Concentratie, de voorloper van de Volksunie, en was senator van 1971 tot 1985 voor de Volksunie.
De Bruyne was eveneens VU-minister van buitenlandse handel van 1977 tot 1979.

Karel Dillen
Karel Dillen werd op 16 oktober 1925 geboren in Antwerpen. In 1965 begint Dillen met de rubriek ‘Kroniek der dode Zielen’, een rubriek die hij blijft volhouden tot 1978. Daarnaast schreef hij een drie jaar lang de rubriek over Frankrijk : ‘Si la France m’était contée’. Met eerst de oprichting van de VNP, en daarna zijn verkiezing op 17 december 1978 voor het Vlaams Blok, komt een einde aan de samenwerking met ‘t Pallieterke. Karel Dillen overleed op 27 april 2007.

L.H Cotvooghel (alias Herman Geerts)
Herman Geerts was oorspronkelijk van Balen waar hij het levenslicht zag op 19 juli 1923. Nadat zijn ouders en hijzelf verhuisd waren naar Borgerhout, kwam hij als jonge knaap bij de Arbeidsdienst terecht. Een incivieke keuze, en hij mocht dan ook na de oorlog de repressie aan den lijve ondervinden. Herman Geerts vulde elke week de kolderbladzijde in ‘t Pallieterke. Een aantal artikels werden gebundeld en in boekvorm uitgegeven.
Een greep uit zijn biografie: “’t Belgiksken in Gaskonje: Vakantie Voor Het Vaderland “, “Waar Ons Het Vaandel Voert: Memoires Van Een Arbeidsman”, “Beelden uit mijn vlegeljaren” , “Rare vogels – een resem grepen uit het volle leven” en “Ik was een onwaardige – Memoires van een inciviek”. Herman Geerts overleed in december 2000 op 77-jarige leeftijd.

Jan Merckx
Jan Merckx (16/1/1924) werkte na de oorlog o.a. voor De Nieuwe Gids en daarna bij Het Handelsblad, waar hij het tot hoofdredacteur en directeur bracht. Enkele jaren later stond hij aan het hoofd van Perexma nv (uitgever van Tv-Blad en Tv-Express), maar hij raakte vooral bekend als spilfiguur bij de oprichting van VTM. Hij bracht immers als voorzitter van de weekbladpers de aandeelhouders bij elkaar om de eerste commerciële tv-zender in Vlaanderen te lanceren. Vtm ging van start in 1989, maar Merckx was uiteraard daarvoor al jaren bezig met de voorbereiding.
Wat minder bekend is, is dat Jan Merckx ook jarenlang het hoofdartikel in ‘t Pallieterke schreef. Jan Merckx overleed in 1992.[/tab][/tabs]